2013. augusztus 17., szombat

A nassolás egy lehetséges oka

Bizonyos ételek utáni sóvárgás egyik fő oka a tápanyaghiány lehet.
A szervezet így jelzi, hogy mire van szüksége. Az alábbi cikket az antalvali.com oldalon találtam ebben a témában. A táblázatban leírtakat érdemes megfigyelni és kipróbálni magunkon.

"Állandóan nassolni szeretne? Itt van az, amire ilyenkor testének szüksége van

A nassolás rabjai most megérthetik azt, hogy szervezetük ilyenkor milyen jeleket küld az alábbi útmutató segítségével.
A sóvárgás sok esetben a tápanyagok hiányát jelzi A sóvárgások egyik fő oka a tápanyaghiány jelzése. A nassolás másféle, pszichés eredetű vonatkozásaira itt nem térünk ki.
Debi Gouge említ az általam használt első forrásban, a "dailytransformations" ("napi átváltozásaink") címü cikkében egy pozitív, hosszútávúan jó hatású sóvárgásra példát. Persze hozzáteszem, ez a ritkább fajta nassolás. Általában az ember egészségtelen ételeket céloz meg ilyenkor, legyen az sütemény, csokoládé vagy épp nagyon sok kávé ivás. Mint kiderül, mindennek bizonyos ásványi anyag vagy tápanyaghiány lehet az okozója.
Térjünk vissza először Debi történetére... Krónikusan anémiás volt, bár napi kétszer szedett vas tablettát. Egyszer aztán igen meglepte az a tény, hogy mennyire kívánta az almát. Napi nyolcat is evett belőle. Vas szintje normalizálódott, köszönhetően annak, hogy a pektin az almában segít megkötni a vasat a szervezetben. Nem tudta ezt, amíg aztán visszanyerte egészségét.
Egy egészséges étel kívánása pozitív hatással is lehet a szervezetre, de nézzük mi a helyzet egészségtelen sóvárgás esetén?
A csokoládé iránti sóvárgás a magnézium hiányára utal. A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a sejtek szintjén történő anyagcsere folyamatokban. Több mint 300 anyagcsere funkcióhoz szükséges.
A fehér kenyér és a feldolgozott lisztes termékek, tészták kivánása króm hiányra vezethető vissza. A króm szabályozza az inzulinszintet.
A sajtra való sóvárgás Omega-3 zsírsav kiegyensúlyozatlanságot mutat. Ha valaki mindig üdítőitalokat szeretne fogyasztani, bizonyítottan kalciumra van szüksége, miközben kávé vagy tea túlzott fogyasztása kén, foszfor, vagy egyszerre mindkettő hiányát jelezheti.
A könnyebb átláthatóság kedvéért mellékeltem egy igen részletes listát a különböző sóvárgások és tápanyagszükségletek összefüggéseiről:


Ha erre vágyik Amire igazán szüksége van ... És itt vannak az egészséges élelmiszerek, amelyekben mindez fellelhető
 Csokoládé Magnézium Nyers diófélék és magvak, hüvelyesek, gyümölcsök
 Édesség Króm Brokkoli, szőlő, sajt, szárított bab, borjú máj, csirke
  Szén Friss gyümölcsök
  Foszfor Csirke, marha, máj, baromfi, hal, tojás, tej, dió, hüvelyesek, magvak
  Kén Tőzegáfonya, torma, keresztes virágú zöldségek, kelkáposzta, káposzta
  Triptofán Sajt-, máj-, bárány, mazsola, édes burgonya, spenót
 Kenyér, pirítós Nitrogén Magas fehérjetartalmú ételek: hal, hús, dió, bab
 Zsíros ételek Kalcium Mustár és fehérrépa zöldje, brokkoli, kelkáposzta, hüvelyesek, sajt, szezámmag
 Kávé és tea Foszfor Csirke, marha, máj, baromfi, hal, tojás, tej, dió, hüvelyesek
  Kén Tojássárgája, piros paprika, izom fehérje, fokhagyma, hagyma, keresztes virágú zöldségek
  NaCl (só) Tengeri só, almaecet (salátára téve)
  Vas Hús-, hal-és baromfi-, hínár, zöldleveles zöldségek, fekete cseresznye
 Alkohol, drogok Fehérje Hús, baromfi, tenger gyümölcsei, tejtermékek, diófélék
  Avenin Granola, zabpehely
  Kalcium Mustár és fehérrépa zöldje, brokkoli, kelkáposzta, hüvelyesek, sajt, szezámmag
  Glutamin nyers káposzta leve
  Kálium Aszalt fekete olajbogyó, burgonya héjából készült leves, hínár, keserű zöldek
 Jég Vas Hús, hal-, baromfi-, hínár, zöld, fekete cseresznye
 Leégett étel Szén Friss gyümölcsök
 Üditők és egyéb szénsavas italok Kalcium Mustár és fehérrépa zöldje, brokkoli, kelkáposzta, hüvelyesek, sajt, szezámmag
 Sós ételek Klorid Nyers kecsketej, hal, finomítatlan tengeri só
 Savas ételek Magnézium Nyers diófélék és magvak, hüvelyesek, gyümölcsök
 Szilárd helyett folyékony étel preferencia víz A vízbe tegyen citrom vagy lime cseppeket. Igyon meg 8-10 pohárral belőle naponta.
 A szilárd étel preferencia folyékony helyett víz Már annyira dehidratálódott, hogy elvesztette szomjúságérzetét. Citrom vagy lime cseppeket tegyen vizbe. 8-10 pohár naponta.
 Hideg italok Mangán Dió, mandula, pekándió, ananász, áfonya
 Pre-menstruációs sóvárgás Cink Vörös húsok, tenger gyümölcsei, leveles zöldségek, gyökérzöldségek
 Általános túlevés Szilícium Diófélék, magvak, kerülje a finomított keményítőt
  Triptofán Sajt-, máj-, bárány, mazsola, édes burgonya, spenót
  Tirozin C-vitamin-kiegészítők vagy narancssárga, zöld, piros gyümölcsök és zöldségek
 Étvágytalanság B1-vitamin Dió, magvak, bab, a máj és egyéb belsőségek
  B3-vitamin Tonhal, laposhal, marha, csirke, pulyka, sertés, magvak és hüvelyesek
  Mangán Dió, mandula, pekándió, ananász, áfonya
  Klorid Nyers kecsketej, finomítatlan tengeri só
 Dohány Szilícium Diófélék, magvak, kerülje a finomított keményítőt
  Tirozin C-vitamin kiegészítőket vagy narancssárga, zöld és piros gyümölcsök és zöldségek






Forrásanyag:  
http://www.dailytransformations.com/2011/05/05/food-cravings-here-is-what-your-body-really-wants/
http://www.ultimatelifespan.com/food-cravings-what-your-body-is-telling-you/
Benard Jenson, PhD, The Chemistry of Man B. Jensen Publisher, 1983 (deficiencies linked to specific cravings and some foodrecommendations)
Lectures, Cheryl M. Deroin, NMD, Southwest College of Naturopathic Medicine, Spring 2003 (healthy food recommendations)"

/Forrás: http://antalvali.com/hirek/allandoan-nassolni-szeretne-itt-van-az-amire-ilyenkor-testenek-szuksege-van.html/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése