2012. október 18., csütörtök

A kilenc légzés gyakorlat


Egy tisztító légző gyakorlatot szeretnék megosztani veletek.

Negatív érzések, energiák minden nap keletkeznek bennünk, ezek lerakódnak pszichikus csatornáinkban. Érdemes rendszeres időközönként megtisztítani ezeket a csatornákat Lama Vadzsranatha (John Myrdhyn Reynolds) szerint.
Ez egy nagyon rövid, de hatásos módszer, többek között ezért is szeretem.
Többféle variációja is van, nem tudom miért... én az alábbit használom, igaz még csak rövid ideje, de jónak tűnik. Vannak jóval bonyolultabb változatok is, kezdetnek ez is jó, működik.

A bennünk lévő három energia csatornát használjuk a légzőgyakorlat során. (Ezek pontos leírása megtalálható a gyakorlat leírásában alább.) Napközben általában a két oldalsó csatornába lélegzünk, ha sikerül a középsőt is használni, akkor több spirituális tapasztalatra tehetünk szert (Láma Vadzsranatha szerint).
Ezek az információk nem szerepelnek az alábbi gyakorlat leírásban:
- A gyakorlatot kezdjük egy világos kék színű bölcsesség aura elképzelésével magunk körül, majd vegyünk néhány mély lélegzetet, nyújtózkodhatunk is.  
- A középső csatorna egészen pontosan égszínkék színű.
- A hátunk legyen egyenes, az utolsó három lélegzet kilégzése során előre hajolhatunk, a kilélegzett levegő szürke. 


"9 TISZTÍTÓ LÉGZÉS
Talán már észrevetted hogy mennyi feszültséget hordozol a testedben és hogy a feszültség hogyan hat a légzésre. Amikor valaki akivel nehézségeink vannak belép a szobába, a test feszültté válik és a légzés rövidebb és élesebb (erősebb) lesz. Amikor megijedünk, a légzés gyorssá és sekélyessé (felületessé) válik. Bánat esetén, a légzés gyakran mély és sóhajokkal tűzdelt. És ha valaki őszinte szeretettel és törődéssel lép a szobába, a test ellazul és a lélegzet nyitottá és könnyűvé válik.
Ahelyett hogy várnánk a tapasztalatra ami megváltoztatja a lélegzetet, szándékosan változtatjuk meg a lélegzet, hogy az változtassa meg tapasztalatunkat. A tisztítás 9 lélegzete egy rövid gyakorlat amely világosítja és tisztítja a csatornákat, és ellazítja a tudatot és a testet. Ülj keresztbe tett lábbal meditációs helyzetben. Helyezd kézfejeidet az öledbe tenyérrel felfelé, bal kezed a jobb kezeden pihentetve. Hajtsd a fejed egy kissé előre, hogy kiegyenesedjen a nyak.
Vizualizáld a három energia csatornát a testedben. A középső csatorna kék és egyenesen emelkedik a test közepén (belsején) keresztül; nádszál méretű, és kiszélesedik kissé a szívtől a felső nyílásáig, a fejtetőn lévő korona csakráig. Az oldalsó csatornák ceruza vastagságúak és csatlakoznak a középső csatornához annak alján, kb. négy ujjnyira a köldök alatt. Egyenesen emelkednek a testen keresztül mindkét oldalon a központi csatorna mellett, hátrahajlanak a koponya alatt felfelé, és a koronától lefelé ereszkednek a szemek mögött, és az orrlyukakba nyílnak.

Nőknél:
- a jobb csatorna vörös, a bal fehér.
Férfiaknál: - a jobb csatorna fehér, a bal vörös. (A középső csatorna mindkét nemnél egyaránt kék.)

Az első három lélegzet
Férfiaknál:- Emeljük fel jobb kezünket, a hüvelykkel nyomva a gyűrűsujj tövét. Zárjuk be jobb orrlyukunkat a gyűrűsujjal, s lélegezzünk be zöld fényt a bal orrlyukunkon át. Azután bezárjuk a bal orrlyukunkat a jobb gyűrűsujjal, és teljesen kilélegzünk a jobb orrlyukunkon.
Nőknél:
- Emeljük fel bal kezünket, a hüvelykkel nyomva a gyűrűsujj tövét. Zárjuk be bal orrlyukunkat a gyűrűsujjal, s lélegezzünk be zöld fényt a jobb orrlyukunkon át. Azután bezárjuk a jobb orrlyukunkat a bal gyűrűsujjal, és teljesen kilélegzünk a bal orrlyukunkon.
Ismételjük ezt három be- és kilégzésen át.
Minden kilégzésnél képzeljük el, hogy a férfi potenciához kapcsolódó öszes akadályt világoskék levegő formájában kilélegzünk a fehér csatornából.
Ezek magukba foglalják a szelekkel (prána) kapcsolatos betegségeket, valamint a múlttal kapcsolatos akadályokat és elhomályosulásokat.

A második három lélegzet
Férfiak és nők:- Cseréljük meg a kezeket és az orrlyukakat és ismételjük meg a három be- és kilégzést. Minden kilégzésre képzeljük el, hogy a női potenciáoz kapcsolódó összes akadályt világos rózsaszín levegő formájában kilélegzünk a vörös csatorából.
Ezek magukba foglalják az epével kapcsolatos betegségeket, valamint a jövővel kapcsolatos akadályokat és elhomályosulásokat.
Ismételjük ezt három be- és kilégzésen át.

A harmadik három lélegzet
Férfiak és nők:- Helyezzük a bal kézünket a jobbra az ölünkben, tenyerekkel felfelé. Lélegezzünk be zöld gyógyító fényt mindkét orrlyukon. Vizualizáljuk, hogy a zöld fény lemegy a két oldalsó csatornán a főcsatornával való találkozásukig, négyujjnyival a köldök alá. Kilégzésnél vizualizáljuk, hogy az energia felemelkedik a középső csatornán, és kiáramlik a fej tetején.
Teljesítsük a három be- és kilégzést.
Minden kilégzésnél képzeljük el, hogy az ellenséges szellemekkel kapcsolatos összes betegség fekete füst formájában kilökődik a fej tetején. Emellett kilökjük magunkból a nyákkal (nyálkával) kapcsolatos betegségeket, valamint a jelennel kapcsolatos minden akadályt és elhomályosulást."

/Forrás: http://hu.scribd.com/doc/2989998/Shine-9TISZTITO-LEGZES-BON/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése