2013. február 25., hétfő

A szívre és az agyra is szükség van.


"YOU NEED BOTH HEART AND BRAIN
How to be in your life is meditation practice; how to understand your life is scholarship. That combination comes up in ordinary life as well. For instance, eating food is meditation practice, and talking about how to cook that food is scholarship. So those two factors work together and both are important, both the heart and the brain."
/From “Joining Study and Practice” in The Profound Treasury of the Ocean of Dharma. Volume One: The Path of Individual Liberation, page 41/
/http://www.shambhala.com/blog/category/ocean-of-dharma?utm_source=bronto&utm_medium=email&utm_term=Quote+Archive&utm_content=Quotes+of+the+Week+|+You+Need+Both+Heart+and+Brain&utm_campaign=OD+2%2F21%2F13/

Ne felejtsd el mi tartozik a szívhez és mi az agyunk feladata. A fenti példában pl. az étel készítésről szóló beszélgetés az agyunk feladata, de maga a tevékenység, az étel elkészítése az már "meditációs gyakorlat", elsősorban szívvel kell végezni, csak úgy mint az étel elfogyasztását. Mert minden meditáció, amit csinálsz. Ez azt jelenti, hogy közben csak arra figyelsz amit éppen csinálsz, közben nem más dolgokon jár az agyad, mint pl. hogy mi mindent kell még ma elintézned.
A szívre és az agyra egyaránt szükség van, csak tudni kell, melyiknek mi a feladata. Ne hagyd figyelmen kívül egyiket sem, hogy teljes életet élhess! 
Nem mondom, hogy akkor boldog leszel, hogy sosem leszel szomorú, mert a teljességhez a mélységek ugyanúgy hozzátartoznak, mint a magasságok (csak sok gyakorlással lehet ezeket az ingadozásokat csökkenteni). Csak azt mondom, hogy így több esélyed lehet boldog, felejthetetlen pillanattal teli életet élni, amiről azt mondanád a halálos ágyadon, hogy "igen, ha újra élném ezt az életemet, mindent ugyanígy csinálnék végig, semmit sem bántam meg". Gondolom én.
Lehet, hogy ez nem könnyű, de nem is nehéz. Csak gyakorolni kell. A tanulásból és a tapasztalatból lesz a bölcsesség, ami segít eldönteni, hogy mikor kell a szívünket és mikor az eszünket használni. Tanuld meg újra, hogy hogyan kell élni, és tanulj meg újra járni, ülni, levegőt venni, enni és gondolkodni... természetesen, ahogyan a természet, vagy Isten (nevezhetjük máshogy is) elképzelt bennünket anno. Mindent újra kell tanulni és újra is lehet. Tanuld meg újra, hogy ki vagy! Tanuld meg, hogy minden pillanatban újra és újra fel kell fedezned magad és mindent körülötted. (Ezt jelenti, hogy ahogyan éled az életed az egy meditációs gyakorlat.) Mert Te nem érsz véget a bőrödnél, a tested határainál... közel sem vagy így behatárolva, te ettől sokkal nagyobb és határtalanabb vagy. Te Végtelen vagy, a lehetőségek tárháza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése