2013. november 15., péntek

A káros hatású esőkabátok és gumicsizmák csoportja és a többiek

Beszéljünk például a műanyagról, ami mindenhol ott van az életünkben. Nem tudom tudjátok-e, hogy a műanyagot (még ha bevizsgált, biztonságosnak mondott formájáról is van szó) nem szabad melegnek, karcolásnak, savas-maró hatásnak kitenni, mivel ezek során kioldódnak belőle részecskék amelyek károsak lehetnek (gondolok itt például a műanyag edényekre, amikben sokan ételt készítenek és melegítenek). Manapság már annyiféle összetételű műanyag létezik és ezek hatásáról nem tudunk sokat. Van egy-két összetevő amiről biztosan tudjuk, hogy káros, ezeket igyekeznek is betiltani... de mire kiderült róluk, hogy mérgezőek, el telt némi idő.
Hiába van bevizsgálva itt-ott, azért van egy csomó olyan dolog amit nem vizsgálnak meg (vagy ha igen és káros akkor sem tilthatják be minden esetben) és mi meg érintkezünk vele.
Ezt a két cikket érdemes elolvasni a káros összetevőt tartalmazó esőkabátokról és gumicsizmákról, amelyeket a gyerekekre ráadunk, de mi magunk is felvesszük ezeket néha:
http://www.nfh.hu/magyar/informaciok/hirek/nap_131029_2.html
http://www.nfh.hu/print/magyar/informaciok/hirek/nap_131105_1.html

Az utóbbi cikkben szereplő "női hormon hatásuk van" dolgot úgy kell érteni, hogy ösztrogént utánzó hatásuk van. A férfi és női szervezetben egyaránt megtalálható ösztrogén hormonnak nagyon fontos szerepe van, és más nemi hormonokkal egyensúlyban képes csak normálisan működni. Ezt az egyensúlyt nem könnyű megtartani, mivel a környezetünkben elég sok, az ösztrogén hatását utánozó anyaggal kerülünk kapcsolatba, amelyeket ösztrogénként érzékel a szervezet. Ennek következménye a cikkben is leírt korai pubertás a gyermekeknél. Azt elfelejtették leírni, hogy a felnőttekre is hatással vannak ezek a dolgok. Igaz a gyermekek szervezete kevésbé képes megbírkózni az ilyen anyagokkal mint egy kifejlett szervezet, azonban egy felnőtt sincs kisebb veszélynek kitéve, azáltal, hogy többször, hosszabb időn át érintkezik több álösztrogén hatású anyagokkal. Ennek következményei a nőgyógyászati betegségek, ösztrogén dominancia, a meddőség, a korai menopausa és más, az ösztrogén-progeszteron egyensúly felborulása miatt az egész szervezetet érintő halom probléma és következményként betegség (amiket most itt hosszú lenne felsorolni). A progeszteron hivatott ellensúlyozni az ösztrogén hatását, progeszteront utánzó hatású anyagokkal azonban elég ritkán találkozunk a környezetünkben. A progeszteron az egész szervezetre hatással van, minden egyes sejtünknek szüksége van rá. Többek között például szabályozza a sejtek pajzsmirigy receptorainak érzékenységét (hogy a sejtek fel tudják venni a pajzsmirigy hormonokat), és magához a pajzsmirigy hormonok képzéséhez is nélkülözhetetlen. A pajzsmirigy hormonokról pedig tudjuk, hogy a szervezet sejtjeinek energiatermeléséhez, oxigén felvételükhöz, és a tápanyagok bennük való hasznosulásához szükségesek. 
Látható, hogy a nemi hormonok nemcsak a nemi működésért felelősek, továbbá minden hormon kapcsolatban áll a többi hormonnal, így ha a szervezet úgy érzékeli, hogy az egyikből sok vagy kevés van, akkor az a többi hormon működésére is hatással van. Lásd pl. a második cikkben megemlített fejlődési rendellenességeket a gyerekeknél; felnőtteknél pedig az alábbiakból kiderül, hogy nagy körvonalakban (igen óvatosan fogalmazva) mik történhetnek:
http://www.hormonharmonia.hu/osztrogen-dominancia/osztrogen-dominancia-hatasai/

Azért beszélünk annyit az ösztrogénről, mert a legtöbb káros anyag amivel találkozunk, ennek a hormonnak a hatását utánozza. A műanyagon kívül például ott vannak még a lakkok (a körömlakk is), festékek, oldószerek, tisztítószerek (főleg a klór tartalmúak) és sok más vegyszer, a hormonális fogamzásgátló tabletták és gyógszerek, ösztrogén hatású táplálékok, kőolajszármazékból készült bútorok tárgyak padlószőnyegek, a hormonnal kezelt állatok elfogyasztása (többek között ösztrogén hormont is adnak nekik, hogy több vizet tartalmazzanak). Ezen túlmenően elősegíti a túl sok ösztrogén hatást a krónikus stressz (ha emiatt kevés lesz a kortizol nevű stressz hormon, a progeszteron egy része átalakul kortizollá), táplálkozási hibák és bizonyos tápanyagok hiánya. A csapvízbe került klór és gyógyszermaradványok (például a fogamzásgátlókból) hosszú távon szintén ilyen hatással bírnak.

Ha ez még nem lenne elég más káros hatással rendelkező anyagok is vannak a környezetünkben, amiket mi tettünk oda, pl. a nehézfémek. A higanyos fogtömést mindenki ismeri ugye (talán már nem alkalmazzák)? Ezek azon túl, hogy életünk során oldódik ki belőle a higany, eltávolításuk csak megfelelő szakember és megfelelő nehézfém kivezetés útján ajánlatos, különben több kárt csinálunk mint hasznot. Aztán ott vannak például a kipufogó gázok, a gyárakból a vízbe kerülő vegyi anyagok. 

Itt olvasható néhány tipp, hogy a gyerekeket miként tudjuk megvédeni a környezetünk káros hatásaitól (és természetesen nemcsak a gyerekekre vonatkoznak ezek):
http://www.origo.hu/egeszseg/20110616-ot-lepes-hogy-a-gyerek-minel-kevesebb-mergezo-vegyszerrel-talalkozzon.html

Nem az ijedelemkeltés volt a célom, hanem egy rövid, átfogó (de nem teljeskörű) tájékoztatás és az, hogy vedd észre, hogy neked is tenned kell valamit (a lehetőségeidhez mérten)! Felelősséggel tartozol magadért! Ha te magad nem vigyázol magadra, nem vigyáz rád "senki".
Akit érdekel, hogy mit tehet magáért, tegyen magáért, nézzen utána. Mindent nem tudunk kizárni és talán nem is kell. A szervezet egy bizonyos fokig képes a káros anyagok kiválasztására. Azonban nem tudjuk hol a tűrőképessége a szervezetünknek, ezért jó megelőzni a problémákat, betegségeket, amiket sokszor fel sem ismerünk, csak amikor már kialakultak, vagy amikor már jó ideje megkeserítik életünket és orvostól orvosig járva elköltöttünk egy halom pénzt.  
Amit van lehetőségünk elkerülni azt miért ne kerülhetnénk el? Amennyiben csak keveset tudunk, akkor annyit, de akkor azt tegyük meg.

A vizet és az ételt pedig igyekezzünk áthangolni (pl. ima segítségével, hálaadással, felajánlással, hooponoponoval, reikivel, vagy Masaru Emoto módszerével, stb... a gondolataink és érzéseink legyenek ezekkel összhangban), ez segít csökkenteni, esetenként semlegesíteni az esetleges szennyeződések káros hatásait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése