2011. augusztus 26., péntek

Film ajánló - Sacred Planet (Az áldott bolygó)


"Minden fájdalom, erőszak, félelem
Az önvaló megragadásában gyökerezik.
Mi szükséged erre a gonosz szörnyetegre?
Ha nem vagy képes elengedni magad,
Szenvedéseid sosem érnek véget.
Ha nem dobod el időben az égő gyufát,
Ne csodálkozz rajta, ha a körmödre ég!"
/Sántidéva/


"A buddhizmusban az önvaló fogalma minden mástól független, önálló létezőt jelöl. A buddhista filozófia egyik fő célja az ilyen önvaló tagadása, mind személyes, mind tárgyi szinten. Amely szerint ugyanis a szenvedés fő oka az önvaló megragadása."
/Thondup Tulku Rinpocse: A tudat gyógyító ereje/

Engedd el az "én"-t! Mert egyek vagyunk mind. Éld meg, éld át! 
Könnyű ezt mondani. És mégis hogyan, amikor majdnem minden ami körülötted van ez ellen való.

Eltávolodtál a természettől. Talán annyira, hogy a nomád életmód megrémít. Sőt, lehet, hogy már a sátorozástól is kiráz a hideg.
De ha megnézed ezt a csodaszép filmet nem érzed úgy, hogy hívogat, hogy visszamennél?
Ha visszatérnél őseid életmódjához, életteréhez és eddigi életedet legyőzve esetleg sikerülne életben maradnod ott... nem félnél attól, hogy talán soha többé nem akarnál majd visszajönni? :)

Csak figyeld a kontrasztokat, a két szélsőséget, ha választhatnál melyikben élnél szívesebben?




"Akik nyitottak az igaz ösvény befogadására - amit a buddhisták Dharmának hívnak - azoknak még a természet is arról beszél. Egy buddhista szöveg, a Dharmaszamgíti szerint:
>>Akinek füle van a hallásra, annak nem kell a Buddha jöttére várnia; neki az ég, a föld, a fák susogása is a Dharmáról beszél. Aki tiszta szívvel kívánja, annak a Dharma magától is megjelenik.<<" 
/Thondup Tulku Rinpocse: A tudat gyógyító ereje/

"Amilyen mértékben képesek vagyunk lazítani az >>önvaló megragadásának kényszerén<< - amennyire el tudjuk engedni a valóságlátásunkat korlátozó és fojtogató, kisebb-nagyobb személyes ügyeinket - és felengedni egy olyan érzésben, amely az önmagunkról és a világegyetemben elfoglalt helyünkről alkotott, tágasabb szemléleten nyugszik, olyan mértékben rendelkezhetünk a tudat gyógyító erejével." /Daniel Goleman/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése