2011. augusztus 6., szombat

Osho: Csak az érzések mutathatnak irányt önmagad felé


Elgondolkodtató...


"Hogy miért Ő... Miért tőle? ...megkérdezhetitek... kell, kell ez az embereknek, hiszen ez is tisztánlátás, hiszen ez is érzés... hiszen ez, EZ... A VALÓ!!!
Sigmund Freud valahol azt mondta: "...az ember valójában idegbajosnak születik". Ez féligazság. Az ember nem születik idegbajosnak, de egy idegbajos társadalomba születik bele, amely mindenkit hamarosan megbolondít.
A csecsemő természetes és normális. De szegény, épphogy megjött, belép bolondokházába. Nincs választási lehetősége, tagja társadalomnak. Azonnal munkálkodni kezdünk rajta. Ahogy mi élünk, az nem természetes. Mindenki tudathasadásban szenved; más szóval bolond. Nem egy ember vagy — a legjobb esetben kettő, de általában egy egész sereg. Ha ezt nem látod át, a tantra nem segíthet. Ezt a tényt fel kell ismerned magadról. Egyik részed gondolkodik, a másik érez. Általában azt hiszed, hogy aki gondolkodik, az vagy te. De az érzés sokkal természetesebb, mint a gondolat, hiszen azzal születtél, és amit gondolsz, azt csak beléd nevelték, megtanítottak rá. Nem tudod, honnan erednek a gondolataid, az érzéseid pedig el vannak nyomva. Még amikor azt mondod: úgy érzem..., az is csak gondolat. Az érzések szinte teljesen kihaltak belőled. Miért van ez így? Ennek számos oka van. Az újszülött egy érzékeny, természetes lény. Még nem gondolkodik. É1, mint minden más a természetben. Mint egy fa, egy növény, vagy egy állat. De mi azonnal elkezdjük formálni őt. Meg kell tanulnia, hogy el kell nyomnia érzéseit, mert ha nem, állandóan bajban van. Sírni szeretne, de nem szabad: apuka nem szereti a zajt... Rossz gyerek, zajos, hogy lehet valakit szeretni, ha bömböl? Miért bömböl? Lehetetlen elfogadni úgy, ahogy van; úgy kibírhatatlan. Így nem szabad viselkedni. Ha nem úgy viselkedik, ahogy mi szeretnénk, nem kap mosolyt, akkor nem szeretjük. Nem tudjuk szeretni úgy, ahogy van — csak ha szeretetre méltó. Ebben a kifejezésben minden benne van. Tehát ha természetes, akkor nem méltó. Ami természetes, azt elnyomjuk benne, és az kerül előtérbe, amire betanítottuk.
A te gondolkodásod is e szerint a minta szerint alakult. Kialakították. Ezzel az érzés és a gondolat közötti szakadék egyre szélesebb és mélyebb. Ahogy az idő múlik… már áthidalhatatlan. Már elfelejtetted, mi a természetes és mi nem, Mesterséges ember vagy. Aki megszületett, vagy teljesen eltűnt, vagy nagyon mélyre eltemették. Ha valami mégis felmerülne benned, azt félsz megmutatni, nem akarod, hogy bárki is megbotránkozzon. Ahhoz, hogy eltűrjenek, el kell nyomni érzéseidet és ösztöneidet. És ebből származik a neurózis, a tudathasadás. Nem tudod, mit akarsz... mi az, ami természetes és mi az, ami nem. Már nem tudod, ki vagy... De valamilyen irányba mégiscsak el kell indulnod, és a legkönnyebb út az, amire beidomítottak. távolabb kerülsz érzéseidtől. Csak az érzések mutathatnak irányt önmagad felé.
Figyelem!"

/Forrás: http://thesecret.hu/blogok/lorian-angel/osho-csak-erzesek-mutathatnak-iranyt-onmagad-fele/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése