2012. január 10., kedd

Mi a szerelem? Miért leszünk szerelmesek?





"...a férfiakat és nőket minden korban és minden kultúrában magával ragadta, zavarba és kábulatba ejtette ez az ellenállhatatlan erő. A szerelem az emberiség egyetemes kincse, az emberi természet része... ez a szenvedély alapvetően egy emberi ösztön. Akárcsak az éhség, a szomjúság vagy az anyai ösztön, ez is egy fiziológiai szükséglet, mélyen gyökerező késztetés arra, hogy udvaroljunk, és megszerezzük magunknak a kiszemelt társat."
/Helen Fisher/

Ez a szerelem megfogalmazása egyféle szemszögből. Szerintem nem csak fizikai szükséglet, annál több. Bár olyan "egyszerű", magától értetődő szükséglet lenne, mint az éhség! Akkor könnyen meg tudnánk oldani a szerelmi szükségleteinket is azzal, hogy kielégítjük, olyan egyszerűen, mint ahogy például eszünk amikor éhesek vagyunk. Csakhogy a természet ezt jól megbonyolította nekünk annak érdekében, hogy a túlélésünket sokszorosan bebiztosítsuk. Mára az evolúció során ez odáig "fajult", hogy túlmutat azon, hogy fennmaradásunkat biztosítsuk, s így nemcsak alapvető szükségletként jelentkezik. Maslow-i szükséglet hierarchia rendszerében egy magasabb szinten is megjelenik, s azontúl az összes szintet áthatja valamilyen módon véleményem szerint.

"A szerelem olyan szövedéke a paradoxonoknak, és olyan sokféle formában és árnyalatban létezik, hogy szinte bármit mondhatunk róla, ami csak tetszik, és az valószínűleg igaz lesz"
/Sir Henry Finck/

"A szerelmi vágy hatására születtek az emberiség legszebb operái, színdarabjai és regényei, legmeghatóbb versei és legfülbemászóbb dallamai, a legnagyobb műgonddal készült szobrok és festmények, a legszínesebb fesztiválok, mítoszok és legendák."
/Helen Fisher/
Véleményem szerint a szerelemnek van egy földi (génjeink tovább örökítése) és egy égi eredete (lelki társat keresünk) egyaránt. Minden embernek jó ha tisztában van a szerelem mindkét forrásból adódó természetével, mert egyiket sem lehet megtagadni. Ha csak az ösztöneinknek élünk, akkor a (lelki) társ keresés közben folyton keresni fogunk valamit, amit talán sosem találunk meg senkiben, mert nem vagyunk tudatában annak, hogy mi az amit keresünk... ugyanakkor nem tagadhatjuk meg az ösztöneinket, vagy nem tehetjük meg, hogy nem veszünk tudomást róluk egysíkúan csakis a lelki társ keresgélésére összpontosítva, mert akkor tiltakozásul csak még jobban felerősödhetnek és erős késztetésük által akár meg is akadályozhatják, hogy boldogok legyünk. Tehát mindkét szinten jó tudatosnak lenni és megismerni önmagunkat.
A lelki szinten keresgélni, néha olyan mintha csak vakon tapogatóznánk, ha nem tudjuk mi zajlik le a testünkben. Ezért most elsősorban az ösztönökre fogok koncentrálni.
Igen sok kérdés merülhet fel a szerelemmel kapcsolatosan, amelyekre lehet választ adni fizikai szinten is, az agyunkban lejátszódó folyamatok, a szerelem kémiája által.

Milyen egy ember amikor szerelmes? Honnan lehet tudni, hogy az?
Milyen evolúciós okai és háttere lehetett a szerelem kialakulásának?
Milyen ösztönök, érzések hálójából épül fel, azaz mi mozgat bennünket amikor szerelmesek vagyunk? Milyen kémiai folyamatok zajlanak az agyunkban?
Miért van, hogy a szerelem három fő összetevője (nemi vágy, szerelmi szenvedély és kötődés) külön-külön is tudnak működni nem csak egy ugyanazon személy irányában? Miért olyan szeszélyes néha a szerelem, mi a házasságtörések, félrelépések oka?
Milyen a nők és a férfiak párválasztási preferenciája?
Mit jelent pontosan az, hogy evolúciós haszna van a szerelem elvesztésekor érzett negatív érzelmeknek (elutasítás, kétségbeesés, harag), szeparációs szorongásnak és depressziónak?
Miért van az, hogy a szerelem elvesztése gyűlöletet válthat ki, mely gyilkossággá és öngyilkossággá is fajulhat?
Mit jelent a szerelemfüggőség? Hogyan lehet elengedni a szeretett lényt, mit lehet kezdeni a depresszióval?
Elő lehet-e idézni a szerelmet? (Itt természetesen nem a szerelmi mágiákra gondolok. :) Hogyan legyünk szerelmesek? Miért halványul el idővel a szerelmi szenvedély? Mit tehetünk, hogy sokáig tartson a szerelem?
Mi a poliamoria?
...
Ezekre a kérdésekre ad választ Helen Fisher: Miért szeretünk? A szerelem természete című könyve (Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010).
Szerintem nincs olyan ember a világon, akit ne foglalkoztatott volna még az a kérdés, hogy "Mi a szerelem?" és vele kapcsolatosan felmerülő történések, következmények, esetleges nehézségek.
Bennem is vannak kérdések. Egy-két érzésemmel nem boldogulok, nem tudok eligazodni rajtuk, nem értem őket. Szeretném megérteni mi zajlik bennem.

"Gyakran megkérdezik tőlem, mennyire befolyásolják a szerelemről szerzett ismereteim személyes életemet. Nos úgy érzem tájékozottabb vagyok. És nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de ettől valahogy nagyobb biztonságban érzem magam. Többet tudok arról, miért érzek úgy ahogy érzek. Időnként előre látom a körülöttem élők viselkedését. Ismerek néhány módszert arra, hogy kezelni tudjam a saját érzelmeimet és másokéit is. De a megértés nem változtatott azon, ahogy érzek... Függetlenül attól, hogy mennyit tudunk róla, átéljük a varázslatot."
/Helen Fisher/

Helen Fisher 437 amerikai és 402 japán ember részvételével kutatta a szerelem jellegzetességeit. A kérdőíves vizsgálat eredményei szerint sem a kor, sem a nem, de a szexuális beállítottság, a vallásos elköteleződés és az etnikum sem befolyásolta számottevően az emberek válaszait."...az emberiség ugyanazokat a szerelmi és házasodási mintákat örökíti tovább, amelyeket őseink már egymillió évvel ezelőtt is alkalmaztak...
... ez a csodálatos érzés mindegyikünket többé-kevésbé hasonló módon ragad magával." /Helen Fisher/

Ha valaki azt hiszi nem lesz szerelmes soha, vagy azért mert nem tud, vagy mert nem akar az lenni, az igen nagyot téved. Ez nem akarat kérdése, a hormonjainknak elég jól benne van ebben a keze. És nem is tudás-nem tudás kérdése, mert a szerelem képessége velünk születik, mindannyiunkkal.
Ne félj hát te sem jobban megérteni a szerelem érzését, mely a világon mindenhol az élet mozgató rugója, egy igen erős, hatalmas, világrengető jelenség, ami akár felemelő, de elsöprő erővé is válhat. Éppen ezért nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy fizikailag mi zajlik le bennünk a szerelemmel kapcsolatos bármilyen szituáció szívügyi érintettjeként. Nem hiszem, hogy bárki is könnyedén el tudna igazodni ebben a témában. Lehet jól jön még egyszer néhány hasznos infó, ami akár útmutatóul is szolgálhat.
Az lenne az lenne az ideális, ha magad olvasnád el a könyvet amennyiben foglalkoztatnak a fent említett kérdések, hogy pontosan azt találd meg amit keresel (ne feltétlenül azt amit én kiemelek). Ha erre nincs lehetőséged, akkor tarts velem, mert most néhány bejegyzést ennek a témának, könyvnek szentelek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése