2012. január 16., hétfő

A szerelem állapota





  
"Tanulni annyi, mint felismerni, amit régóta tudsz.
Cselekedni: bizonyságot tenni arról, hogy tudod.
Tanítani: emlékeztetni másokat, hogy tudják ők is, ugyanolyan jól.
Valamennyien tanulók, cselekvők, tanítók vagytok.„
/Richard Bach: A Messiás Kézikönyve/
 
A fentiek tekintetében el kell, hogy mondjam abszolút nem célom tanítani senkit sem, mivel még a cselekvéssel is néha gondjaim vannak. Sőt sokszor még azt sem tudom felismerni, amit "tudok". Csak tanulok. A szerelemről is. Ezért csak információkat osztok itt meg, melyekből talán mások is tanulhatnak, ha arra van szükségük.

Előző bejegyzésemben már utaltam rá, a szerelem fizikális szinten és finom energia testeinkben is megjelenik, s ezek nem választhatók el egymástól. Ezért javasolt megismerni minden lehetséges megnyilvánulási formáját. Ebben a bejegyzésben a szerelem fizikai test által indukált jelekről, jelenségekről lesz szó. Biztosan lesznek köztük olyanok, melyek ismerősen csengenek majd nálad is. :)

Helen Fisher kérdőíves vizsgálatának eredményei szerint a szerelem állapota az alábbi jelenségekből áll össze:

(Az alábbiakban olvasható információk Helen Fisher: Miért szeretünk? (Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010.) című könyvéből származó idézett részletek.)

"Különleges jelentőség
Mi az egyik első dolog, ami történik velünk, ha szerelmesek leszünk?... szerelmünk tárgya "különleges jelentőséggel" ruházódik fel. Imádottunk újszerűvé, kivételessé és mindennél fontosabbá válik... szenvedélyünk egyetlen személyre koncentrálódik... Ez a jelenség összefügg azzal, hogy az ember nem képes egyidejűleg egynél több személy iránt szerelmi szenvedélyt érezni.

Koncentrált figyelem
Az az ember, akit eltölt a szerelem, szinte minden figyelmét annak tárgyára összpontosítja, gyakran mindent és mindenkit, még a munkát, a családot és a barátokat is háttérbe szorítja... A szerelmes férfiak és nők minden a szerelmükkel kapcsolatos eseményre, zenére, levélre és egyéb apróságra odafigyelnek.

A szeretett személy felmagasztalása
A szerelmes hajlamos felnagyítani, sőt magasztalni imádottja legapróbb vonásait is. Ha nagyon muszáj, szinte minden szerelmes fel tudja sorolni azokat a dolgokat, amiket nem szeret a másikban, ám az ilyen tulajdonságokról általában nem vesznek tudomást, vagy meggyőzik magukat, hogy ezek csupán egyedi és bájos hibák... Néhányan még csodálják is szerelmük hibáit. A szerelmeseket lenyűgözik kedvesük pozitív tulajdonságai, és nagyvonalúan szemet hunynak a hibáik fölött. Ezt nevezik a pszichológusok „rózsaszín szemüveg effektusnak”... „A szerelem vak" /Chaucer/.

Kényszeres gondolatok
A szerelem egyik legjellemzőbb tünete, hogy rögeszmésen, megszállottan mindig a szerelmünkre gondolunk. A pszichológusok ezt a jelenséget „kényszeres gondolkodásnak” nevezik, amikor nem tudjuk kiűzni fejünkből a kedvesünket. A szerelem ereje hatalmas. A megkérdezettek éber óráik több mint 85 százalékában egyfolytában a szerelmükre gondoltak.

Érzelmi lángolás
A szerelemről szóló vizsgálatom során megkérdezett 839 amerikai és japán személy közül a férfiak 80 és a nők 79 százaléka azonosult azzal a kijelentéssel, hogy „Ha biztosan érzem, hogy ő is vonzódik hozzám, a hetedik mennyországban érzem magam.” A szerelem egyetlen más vonása sem jellemző annyira a szerelembe esett emberre, mint az agyat elborító erős érzelmek zuhataga. Van, aki szégyenlős lesz szerelme társaságában, mások elsápadnak vagy elvörösödnek. Egyesek remegni vagy dadogni kezdenek. Van, aki izzad. Reszket a térde, remeg a gyomra vagy szédül. Másoknak szaporává válik a lélegzése. Sokan pedig arról számolnak be, hogy úgy érzik, lángol a szívük... A szerelmesekre annyira súlyosan hat az érzelmek hullámvasútja, hogy sokszor enni vagy aludni se tudnak.

Duzzadó energia
Az étvágytalanság és az alvászavar közvetlen összefüggésben áll a szerelem másik elsöprő érzetével, a kirobbanó energiával. Ahogy egy dél-csendes-óceáni szigeten, Mangaián élő fiatalember megfogalmazta az antropológusoknak, ha szerelmére gondol, „úgy érzi, az egekbe is fel tudna ugrani”... a férfiak 77 és a nők 76 százaléka állította, hogy energiával töltődik fel a szeretett személy társaságában.

Hangulatváltozások: az eufóriától a kétségbeesésig
A szerelemmel kapcsolatos érzelmek hullámzóak. Ha imádottja figyelemmel halmozza el, rendszeresen felhívja, szerelmes e-maileket ír, netán este meghívja egy kellemes vacsorára, akkor a szerelmes számára kivirul a világ. Ám ha a kedves közömbösnek tűnik, késve érkezik, vagy egyáltalán el sem jön, nem válaszol az e-mailekre, telefonhívásokra és levelekre, vagy más negatív jelzéseket küld, a szerelmes kétségbeesik. Az udvarló rosszkedvűen duzzog, mígnem elszámolhat szerelmével tetteiért, enyhíthet megtaposott szíve fájdalmán, és újra kezdheti a harcot.
A szerelmi szenvedély szédítő hangulatváltozásokat képes előidézni, a viszonzott szerelem okozta örömtől egészen a közönyig vagy a visszautasítás miatti aggodalomig, kétségbeesésig, akár a haragig is... a férfiak 68 százaléka és a nők 56 százaléka érezte igaznak azt a kijelentést, hogy „Érzelmi állapotom attól függ, hogy ő miként érez irántam”.

Az érzelmi egyesülés vágya
… a szerelmesek érzelmi egyesülésre vágynak kedvesükkel. Imádottjuk nélkül nem érzik magukat teljesnek, mintha egy lényeges rész hiányozna belőlük... Diotima... a szerelem istenéről szólva ezt mondta Szókratésznak: „Örökös társa a szükség”. … Talán nincs még egy irodalmi alkotás, amely ilyen egyértelműben fogalmazná meg, hogy a szenvedélyes szerelem lényege a szükség. Kutatásunk során a férfiak 86 és a nők 84 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy „Nagyon remélem, hogy ő éppúgy vonzódik hozzám, mint én hozzá”... Robert Solomon filozófus úgy vélekedik, hogy valójában ez az intenzív vágy az elsődleges oka annak, ha egy szerelmes azt mondja: „szeretlek”. Ez nem ténymegállapítás, hanem megerősítés kérése. Azt akarja hallani: „én is szeretlek”. Olyan mély az érzelmi egyesülés iránti vágy, hogy a pszichológusok úgy gondolják, a szerelmes ember önmagáról alkotott képe egészen elmosódik. Már Freud is megfogalmazta ezt: „A szerelem hevében félő, hogy elmosódik az egó és a tárgy közötti határ.”

Bizonyosság keresése
Ha a szerelmes nem biztos benne, viszonzásra lelnek-e az érzései, rendkívül érzékenyen reagál a másiktól érkező legapróbb jelekre is... A kutatás során a férfiak 79 és a nők 83 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „Amikor erősen vonzódom valakihez, minden tettét értelmezem, és keresem bennük az irántam való érzéseire utaló jeleket”... Továbbá a férfiak 62 és a nők 51 százaléka mondta, hogy „Néha mögöttes jelentést keresek szavaiban és gesztusaiban”.

A fontossági sorrend megváltozása
"Sok szerelmes ember megváltoztatja öltözködését, viselkedését, szokásait, néha még az értékrendjét is, hogy elnyerje imádottja tetszését... a szerelmes bármilyen új érdeklődést, hitet, életstílust hajlandó magára próbálni, csak hogy megfeleljen választottjának... A szerelmesek egész életüket átrendezik, hogy alkalmazkodjanak a másikhoz."

Érzelmi függőség
A szerelmesek hajlamosak súlyosan függővé válni a kapcsolattól... Mivel a szerelmes ennyire függ a másiktól, rettenetes szeparációs félelem szállja meg, amikor a másik nincs vele... A szerelmesek egymás érzéseinek kiszolgáltatott bábok.

Együttérzés
Mindezen jellemzőkből adódóan a szerelmesek mélyen együtt éreznek imádottjukkal... a férfiak 64 és a nők 76 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy "Boldog vagyok, ha ő boldog és szomorú vagyok, ha ő szomorú"... Sok szerelmes még arra is hajlandó, hogy feláldozza magát kedveséért.

Az akadályok fokozzák a szenvedélyt
A nehézségek gyakran még hevesebb lángra gyújtják a szenvedélyt. Ezt a különös jelenséget "frusztráció-vonzalomnak" nevezem, de ismertebb neve a "Rómeó és Júlia-effektus". A társadalmi vagy fizikai akadályok csak tovább hevítik a szerelmi szenvedélyt. Elvakítanak a tényekkel szemben, és inkább a másik csodálatos tulajdonságaira irányítják a figyelmet. A viták vagy az ideiglenes szakítások is feléleszthetik a kapcsolat izzását...
Akik egy korábbi szerelmükre gondolva töltötték ki a kérdőívet... adódtak problémáik az étkezéssel és az alvással. Félénkebbek és félszegebbek voltak korábbi kedvesükkel. Gyakoribb volt esetükben a "kényszeres gondolkodás" és a hangulatingadozás. Közülük többen feleltek igennel arra a kérdésre is, hogy hevesebben ver-e a szívük, ha volt társukra gondolnak. Azt feltételezem, hogy mivel a válaszadók többségét választottja visszautasította, ez a nehézség csak fokozta szerelmük hevét. A szerelemben a férfiakat és a nőket is a gyötrelem és a lelkesültség hullámai öntik el, akárcsak a háborgó tengeren hánykolódó csónakot. A korlátok pedig csak fokozzák ezeket az érzelmeket.

Remény
...reménykednek a szerelmesek szakadatlanul, még ha az élet kockajátéka szüntelenül ellenük dolgozik is... A többség kitartóan, még évekkel a keserű szakítást követően is reménykedik, hogy a kapcsolat új életre kel... ez a fajta reménykedés hosszú-hosszú évezredekkel ezelőtt beépült az emberi agyba, hogy elődeink mindaddig makacsul igyekezzenek megszerezni a potenciális társat, míg a lehetőség utolsó szikrája ki nem huny.

A szexuális kapcsolat
A világ összes tájáról származó versek sokasága tanúsítja, hogy a szerelmünkkel való szexuális egyesülés iránti mély vágy a szerelem másik alapvető jegye... Freud, akárcsak sok más tudós és laikus, úgy vélte, hogy a szexuális vágy a szerelem központi eleme. Ez egy nem túlságosan új gondolat. Akik tanulmányozták a Káma-szútrát, az ötödik századi India szerelmi kézikönyvét, tudják, hogy az angol "love" (szerelem) a szanszkrit "lubh", azaz "vágyakozás" szóból ered.
Kétségkívül jó oka van annak, hogy a szerelem érzését átszője a szexuális vágy. Elvégre ha a szerelmi szenvedély azért éledt elődeinkben, hogy párosodási energiájukat egy "különleges" egyedre összpontosítsák - legalább addig, amíg a megtermékenyülés befejeződik... akkor a szenvedélynek együtt kell járnia a szexuális vággyal... A férfiak 73 százaléka, a nőknek pedig a 65 százaléka álmodozik szerelmével kapcsolatban szexuális érintkezésről.

Szexuális kizárólagosság
A szerelmesek szexuális kizárólagosságra is vágynak. Nem akarják, hogy "szent" kapcsolatukat kívülállók "megszentségtelenítsék". Ha "csak egy barátnak" minősített partnerrel bújik valaki ágyba, többnyire nem nagyon törődik vele, hogy társa másokkal is lefekszik-e. Ha azonban egy férfi vagy nő beleszeret valakibe, és már érzelmi egyesülésre is vágyik, akkor mindenképpen azt akarja, hogy partnere szexuálisan hűséges maradjon - hozzá. A világ szerelmi történeteinek sokasága tanúskodik erről a szexuális birtoklási vágyról, illetve a szerelmes ember vágyáról, hogy fenntartsa a másik szexuális hűségét... Talán két alapvető dolog magyarázhatja kialakulását: megvédte férfi elődeinket a "kakukktojástól", vagyis hogy más gyermekét kelljen felnevelniük, illetve megóvta női elődeinket attól, hogy elveszítsék egy rivális felbukkanásakor a lehetséges férjet és gyermekük apját. A szexuális kizárólagosság lehetővé tette őseink számára, hogy megvédjék értékes génállományukat...

Féltékenység: a szerelem dajkája
Az antropológusok arról számoltak be, hogy minden társadalomban, ahol a szerelmi szenvedélyt tanulmányozták, találkoztak (nem is elhanyagolható számú esetben) a féltékenység jelenségével is, mégpedig mindkét nemnél. Már a kínai bölcsességek több mint kétezer évvel ezelőtt született gyűjteménye, a Ji King (Változások könyve) is felhívja rá a figyelmünket: "Szoros kapocs csak két ember közt lehet, egy háromfős csoport már féltékenységet szül."

Az érzelmi egyesülés vágya erősebb, mint a szexuális egyesülésé
Még a szexuális viszony iránti vágynál és a szexuális hűség igényénél is fontosabb a szerelmes számára az imádott lénnyel való érzelmi egyesülés. A szerelem által fűtött férfi vagy nő azt kívánja, hogy kedvese hívja fel, és mondja azt neki, hogy "imádlak", hozzon virágot vagy más kis ajándékokat, hívja el sportmérkőzésre vagy színházba, nevessen vele, ölelje át, és halmozza el figyelmével. A szerelmes áhítozik a viszonzásra. Az érzelmi egyesülésre való törekvés messze erősebb a puszta szexuális kielégülés vágyánál. A kérdőívre válaszoló férfiak 75 és a nők 83 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy "Számomra a szexuális kapcsolatnál is fontosabb tudni, hogy ő szerelmes belém".

Fékezhetetlen szerelem
... a megszállottságra lényegében az érzés ereje ad magyarázatot: a szerelem sok esetben váratlan, akaratlan és látszólag kontrollálhatatlan érzés. Hány szerelmes érezte már ezt a mágneses vonzalmat? Minden bizonnyal milliók... a tehetetlenség együtt jár ezzel az érzéssel. A megkérdezett férfiak 60 és a nők 70 százaléka vallotta: "Az, hogy beleszerettem, nem választás kérdése volt: villámként sújtott le rám az érzés".

Múló állapot
Amilyen váratlanul érkezik a szerelem egy ember életébe, éppolyan gyorsan el is múlhat... A szerelem ingatag, múlékony és nem túl állhatatos. Elmúlik, aztán újra visszatér, majd ismét szertefoszlik. Vajon meddig tart a szerelem varázsa? Senki sem tudja. Egy neurológuscsoport nemrégiben arra a következtetésre jutott, hogy a szerelem általában tizenkét-tizennyolc hónapig tart... saját kutatásaink alapján a szerelem legtöbbször legalább tizenhét hónapig tart. De én meg vagyok róla győződve, hogy a szerelem tartóssága egyénektől függően rendkívül nagy szórást mutat. Szinte mindenkivel megtörtént már, hogy pár napra vagy néhány hétre elmúlt a szerelme. És mint tudjuk, ha a kapcsolat valamilyen akadályba ütközik, akár éveken át is éghet a láng. A szerelem tüze általában lanyhul, ha a partnerek a mindennapi közös élet örömeit megosztják egymással, és sokszor egy másik, sokkal nyugodtabb agyi folyamat váltja fel: a kötődés, a nyugalom és a másikkal való egység érzése.

A szerelem formái
A szerelem természetesen számos formában megnyilvánulhat... a szerelemben különféle motivációk és érzelmek keverednek, amelyek millióféle lelkiállapotot hívhatnak elő belőlünk. Együttérzés, eksztázis, vágy, félelem, gyanú, féltékenység, kétség, félszegség, feszengés - az érzések kaleidoszkópja pillanatról pillanatra változik... A pszichológusok megkülönböztetik a szerelmi érzés két alapvető típusát: a beteljesüléssel és eksztázissal párosuló viszonzott szerelmet, és az ürességgel, nyugtalansággal, bánattal járó viszonzatlan szerelmet. Szinte mindannyian egyformán ismerjük a szerelem gyötrelmét és eufóriáját is."

Ezt most találtam, szerintem illik ide. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése