2012. május 3., csütörtök

Az "értékes emberi élet"

 
Azt hiszem minden úgy történik, ahogyan nekem jó, és ahogyan másoknak jó... és nem tudom hogy van ez, de a kettő valahogy egy és ugyanaz. Nem tudom honnan jött ez az érzés, de ez van bennem mostanában.
Néha még azt is van szerencsém érzékelni, hogy mindenem megvan amire szükségem van. Ez olyasmi, mint amikor azt érzi az ember, hogy szerencsés, hogy jó úton halad... és nem kapálózik, nem kapkod mint az őrült keresve, kutatva mindig valami más és más dolog után, ami örömet és értelmet adhat az életének.


Ez a bejegyzés buddhista témájú lesz.

Nagyon értékes életünk van. Ritka dolog embernek lenni, olyan lénynek, aki érzékelni képes a körülötte zajló és vele való történéseket, aki tanul a tapasztalataiból (igen sok élőlény van a világon, melyeknek folyton attól kell félniük, hogy megeszi-e őket valaki más). Szabadon tanulhatunk és vásárolhatunk ételt, vagy amire szükségünk van az életben maradásunkhoz. A Földön élő legtöbb embernek meg kell ezekért küzdenie. Ritka dolog az is, hogy hozzáférünk a tanításokhoz. Emberként megszületni olyan nehéz, mint egy tűt megtalálni egy homoktengerben.
Emberként élni azt jelenti, hogy értékesen használjuk testünket, beszédünket, életünket. Ne pazaroljuk időnket lényegtelen dolgokra, csak azzal foglalkozzunk, ami fontos, hiszen semmi sem tart örökké. Egy tanító életében egyetlen percet sem tölt értelmetlen dologgal, minden pillanatot arra használ fel, hogy minden lény javára váljon. Például sosem elég fáradt ahhoz, hogy ne tegye arrébb az előtte lévő bogarat az úton. Ezt mi is meg tudjuk tenni, ha a tudatunkat az "itt és most"-ban tartjuk. Itt találkozik az abszolút és a relatív. Minden pillanatnak a tudatában lenni azt jelenti, hogy tudatában vagyunk annak, hogy beszédedünkkel, gondolatunkkal mit teszünk és nem pocsékoljuk az időnket. Az "itt és most" mindennek az alfája és az omegája. Innen nyílik a zavarodottság és a megvilágosodás is. Minden egyes pillanat nagyon értékes, mert lehetőség arra, hogy felismerjük tudatunkat. Azt kell értékelni ami most vagyunk. Minden egyes pillanat úgy tökéletes ahogy van. És tényleg bármely pillanatban felismerhetjük önmagunk valódi természetét. Megfelelő módszerek szorgalmas és kitartó gyakorlásával meg lehet tanulni minden pillanatban tudatosnak lenni. Minden meditáció. Saját tapasztalatokat kell szerezni a gyakorlások során, mivel a valódi tapasztalat nem adható át szavakkal. Gondolatokból nem tudjuk megérteni a valóságot, csak saját tapasztalatból. Fel kell hagyni a rohangálást az olyan dolgok után, amelyek mulandóak. Egy dolog nem szűnik csak meg létezni, valódi természetünk. Ha nem ragaszkodnánk annyira az értékeinkhez, akkor jobban tudnánk őket értékelni. Ha túlzottan kapaszkodunk valamibe, hogy megszerezzük, megtartsuk azt, akkor bizonyos szinten olyan állapotba, helyzetbe kerülünk előbb-utóbb, ahol sokat kell harcolnunk. Ne kapaszkodjunk semmibe! A boldogságba sem! Hiszen az is elmúlik egyszer. A tudatosság (ami a szemünkön keresztül néz, az aki néz, aki önmagát nem tudja megnézni) mindig tudatos marad, bármi történjen. Ez az egyetlen dolog marad állandó, a szeretetteli, együttérző és félelemmentes tudatunk, mely ha egyszer felismeri magát, a végtelen szabadság, öröm és béke el nem múló állapotát hozza magával, amely mindig is bennünk volt, mindig is bennünk lesz, és most is bennünk van...
Kérdőjelezz meg dolgokat, próbálgasd a módszereket. Ha ezek összhangban vannak a te lelki beállítottságoddal, akkor haladj tovább ezen az úton, ha nem, akkor keress más módszert, például lehet, hogy valakinek egy másik irányzat lesz inkább megfelelő, míg valaki másnak például a kereszténység lesz az, ami elvezeti őt a boldogsághoz.
/Puska Karolina előadása nyomán/


Ha van bennetek olyan késztetés, hogy szeretnétek megtapasztalni valódi természeteteket, vagy érdekel benneteket a tudati fejlődés, vagy a lélek tisztaságának megtapasztalása... mindegy hogy nevezzük, választhattok többféle biztonságos ősi módszert, tanításrendszert, próbálgassátok őket, amíg meg nem találjátok azt, ami hozzátok a leginkább passzol. Ha elkezditek, kezdjétek el most, hiszen nem tudni mit hoz a jövő, nem tudni meddig van lehetőségünk a tanításokat megismerni.
Például ide is eljöhettek, bárki, bármely nap jöhet:
www.buddhizmusma.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése