2011. december 22., csütörtök

Az Enneagram rendszer




Az Enneagram egy érdekes rendszer, részben személyiség teszt, amibe már többször belebotlottam, de csak most jutottam el odáig, hogy komolyabban is érdekeljen, és kipróbáljam magamon. Az eredmények meglepően elég jól hasonlítanak ahhoz a képhez, amiről azt gondolom, hogy én vagyok, ahhoz is amiről én azt gondolom, hogy mások látnak engem, és ahhoz a rólam alkotott képhez is amilyennek ténylegesen láthatnak mások a visszajelzéseik alapján. A teszt előnye, hogy nem csak önmagunk jobb megismerésére ad lehetőséget, hanem arra is, hogy fejleszteni tudjuk magunkat, hogy egy olyan fejlett személyiségünk alakulhasson ki, aki a gyengeségeivel hatékonyan tud megbirkózni. 
Talán neked is megjött a kedved a teszt kitöltéséhez. Miután kitöltötted, fontos lenne, hogy tudj néhány dolgot arról hogyan kell értelmezni az eredményeket, hogy azok hasznunkra legyen ahelyett, hogy például önigazolásként értelmeznénk az eredményt és beleragadnánk azokba a változás lehetőségét kizárva. Ez okból kérlek, hogy mindenképpen olvasd el az elméleti áttekintést a teszt használatáról és értelmezéséről. (A kis történelmi bevezető kedv csináló, de tartalmaz olyan információkat is, melyek fontosak lehetnek számodra. Átugorható, ha már nagyon be vagy sózva arra, hogy kitöltsd a tesztet :) de a később feltüntetett elméleti részt, mint használati útmutatót mindenképpen javasolt elolvasni mielőtt értelmeznéd az eredményeket.) 


A teszt eredete:


"Az Enneagram jele egy olyan szimbólum, amely a létező világ minden strukturális szintjére igaz törvényeket jeleníti meg. Vannak, akik azt tanítják, hogy ez a szimbólum isten arca. Sok igazság van abban, hogy az általunk ismert világ lényegi törvényei leképződnek ebben az ábrában.  
Az Enneagrammot teljesen megismerni, tudását egységben birtokolni olyan ismeretet jelent, amit csak kevesen bírnának el. Könnyű ezt megérteni annak tudatában, hogy az Enneagram nem más, mint egy metafizika, amely a létezés természetét igyekszik feltárni. Épp olyan ez, mint a ji-king, a kabbala, az asztrológia, vagy éppen a tabula smaragdína. Ôseink megfigyelték a világot, átfogó ismereteket gyűjtöttek az anyagi struktúrák mibenlététől a szellemi régiókig. A világvonalaik által határolt valóságot megpróbálták összefüggő és tömör alapvetésekbe foglalni az egyik eredmény maga az enneagram rendszere.
Éppen ezért ez a rendszer egyidjűleg ölt formát egy:
filozofiában
szimbólumban
törekvőknek szánt tanításban
karakter tipológiában
matamatikai és strukturális alapvetésben
aritmológiai és cikluselméleti rendszerben
hihetelen sürűségben összesítve magában mindazt az igazságot, ami hajdan és ma is mindannyiunkat körülvesz.
Ezen a ponton elérkezünk egy tisztázandó kérdéshez; hogy mennyiben szimbólum, tipológia vagy filozófiai iskola az Enneagram. Úgy tűnik, hogy ebből a kultúrkincsből leginkább a karakter tipológia rész hozzáférhető napjainkban, de maga a rendszer egy komplex metafizika, amelynek része az emberek sajátosságait feltáró személyiség tipológia. 
A lényegi üzenet, hogy az ember mikrokozmosz és magában hordja a teljesség lehetőségét. Az Enneagram arra mutat rá, hogy az egyetemes ember tökéletes ideája milyen torzulásokat szokott szenvedni az egoisztikus én kifejlődésének folyamán. Ezek a torzulások típusos egyensúlyvesztésekhez vezetnek. Úgy kell ezt elképzelnünk, mintha egy középpontból szétáradó energia, amely éltet minket, egy letapogatható utat futna végig az ösztöneink, az érzelmeink, az attitűdünk és tanult viselkedésünkön keresztül a végső felületig, ami világi szerepvállalásunkban manifesztálódik. 
Az Enneagram megosztja az embereket, vannak, akik valamiféle varázseszközt látnak benne, melynek segítségével az emberi viszonylatokban hihetetlen előnyre lehet szert tenni. Mások azt mondják, hogy az embereket nem lehet kategorizálni, és az egész dolog egy humbug. Kategorizálni tényleg óriási hiba lenne, hiszen minden ember egyszeri és megismételhetetlen remekmű. S mint ilyen könnyen belátja, hogy ha megérti valaminek a lényegét és működését, már csak a szándékaitól függ, hogy hiábavalóságokra fecsérli, vagy jobbításra használja tehetségét.
Az Enneagram tudáskincs, amely még soha nem volt annyira közismert, mint napjainkban. Egy olyan titkokkal körülszőtt tanításról van szó, amely több ezer éves. Az idők folyamán hol felbukkant a köztudatban, hol pedig eltűnt. Manapság leginkább egy személyiség tipológiát értünk ezen fogalom alatt, amely rendkívüli plasztikussággal és teljességgel szól korunk emberéhez. 
Manapság az Enneagram felhasználásának sok területéről lehet hallani. A rendszert akár a pszichológiában akár a managementben, a pályaalkalmasságban, a gyermeknevelésben, a párkapcsolatokban, vagy éppen az értékesítési kommunikációban is sikerrel alkalmazzák. A szellemi törekvők pedig komoly segítségre találnak tanításának kutatása során.

Hogyan használható ez a rejtélyes rendszer?

A válasznak két szintje létezik: az Enneagram felfogható egy statikus személyiség tipológiaként, ami az egyének érzelmi természetének kötött vonásait mutatja be. Pl. egy ember legfőbb motivációja mondjuk a biztonság megszerzésére irányul, így törekvéseit ez a késztetés hatja át. Hogy azonban kinek mi a biztonság, már nagyon eltérő lehet. Van, aki az anyagi javak felhalmozásától reméli a biztonságot, más szövetségi rendszereket épít ki társaival, a harmadik mindent megkérdőjelez, és nem adja magát oda semmilyen ügynek csak magában „hisz”. Számtalan viselkedési séma lehetséges, de az egyén belső érzelmi drive-ja mégiscsak ugyanazon érték köré szerveződött, nevezetesen, hogy az életet nem elég biztonságos. Ha sikerül ezt meglátnunk és megértenünk másokon, nyilvánvalóvá válik, hogy milyen hiábavaló lenne egy ilyen embertől önfeledt, relaxált életérzést várnunk hosszabb időn keresztül.

Van azonban egy másik vetülete is ennek a rendszernek. Az emberek, akárcsak a világ változnak. Sokszor tudatosan, néha önkéntelenül alakul át egy-egy rétege személyiség struktúránknak. Gondoljunk csak arra, ahogy idősödünk, és érettebbé válunk. A bölcs emberben tapasztalatok összegződnek és egyszer csak másként kezd megoldani dolgokat, mint annak előtte. A változásoknak, a fejlődésnek is meg van a maga dinamikája és az Enneagram képes feltárni előttünk e folyamatok lépéseit is. Meglepően pontos képet kaphatunk az egyes karakterek, problémakezelési megoldásairól, éppúgy, mint a boldogság, vagy a stressz pillanatainak emocionális ciklusairól is. A rendszer könyörtelen tükröt képes felmutatni tanulási sajátosságainkról. Célzottan mutat rá azokra a pontokra, ahol rendre megakadunk. Az Enneagram képes tehát megtanítani a változásra is. Megmutatja, hogy egy-egy fázisból a dolgok miként lépnek tovább egy újabb lépcsőfokra milyen is a világ a ciklusok szemszögéből nézve legyen szó akár az emberi viselkedés folyamatáról, akár a személy, vagy a társadalom fejlődéséről."
Forrás: www. enneagram.hu



Az enneagram tesztet itt tudod kitölteni:
 

"Az enneagram elmélete:

A 9 fő típus egy körön helyezkedik el, egymástól egyenlő távolságra, és az egyes emberek személyisége valahol a kör vonalán van, két típus között. Ennek alapján mindenki rendelkezik egy főtípussal (amelyik típushoz a legközelebb van), illetve egy színezettel (a második legközelebbi pont).
A típusok 3 csoportba (triászba) oszthatók, aszerint, hogy mi irányítja főképpen az egyes embereket. Vannak ösztön, érzelem és gondolkodás orientált emberek. Mindegyik csoportnak megvan az erénye, gyengéje, félelme, és motivációja. Ezeket a csoport típusai más módszerrel kezelik.

Minden személyiségnek van egy fejlettségi szintje, ami azt mutatja meg, hogy az egyén mennyire teljesíti ki magát, milyen jó az önismerete, mennyire fejlett a (pszichológiai) gondolkodása. Létezik átlagos, leromlott, és fejlett szint. Látnunk kell azonban, hogy ahogyan fejlődünk a megértésben és saját magunk megismerésében, bizonyos játszmákra ráérzünk, és lassan kilépünk belőlük, így a típusnak bizonyos stratégiai játszmái már nem lesznek ránk érvényesek.

Az, hogy ki melyik típusba tartozik, sok mindentől függ. A pszichológia mai nézetei szerint  két alapvető tényező befolyásolja:  a genetika, vagyis az örökletes minták, másrészt .a környezeti hatások: a család, a nevelés, a szociális tanulás.

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy egyik típus se jobb a másiknál, mindegyiknek megvannak a maga erősségei, gyengéi.

Fontos azt tudni, hogy nem váltunk típust. Stratégiákat átvehetünk bizonyos helyzetekben bizonyos pontoktól, például relaxált vagy stressz helyzetekben, (integráció és dezintegráció iránya) de saját típusunk maradandó. A feladat az, hogy saját típusunk kereteiben fejlődjünk! Ehhez azonban az kell, hogy könyörtelenül őszinték legyünk magunkkal szemben. Fel kell arra készülni, hogy tudatosan lássuk magunkat, és másokat lehetőleg értékelés és ítélkezés nélkül.  Ily módon saját vezetőnk és tanárunk leszünk. Ez ennek a rendszernek a gyönyörűsége.

Az enneagram az önismeret és emberismeret  belső útja, amely megértésre törekszik, és nem ítélkezésre...."
Forrás: http://reiki.timba.biz/az-enneagram-elmelete/

"Mire jó az enneagram?
Megérhetjük belőle, hogy mindegyik típusnak vannak csapdái, melyekbe akaratlanul is beleesnek az ide tartozó emberek, illetve nagyjából lehet tudni, hogy mik azok a dolgok, amik boldoggá tehetik őket. Ha felismertük a típusunkat, az segít meglátni a hibáinkat, és így szembenézhetünk velük, és túlléphetünk rajtuk. Ugyanígy, az enneagram segít megtalálni azt, amihez valóban tehetségünk van. Minden típusú ember egyéni bánásmódot igényel, ezért az enneagram nagy szolgálatot tehet a társas kapcsolatok építésekor is a magánéletben és a munkahelyen is. Vezetők számára nagy segítséget nyújthat beosztottaik motiválásához, a velük való bánásmód területén.
Az enneagram tükröt tart elénk, az önismeret és az emberismeret fejlesztésének egy lehetséges módszere. Lehetőséget kínál arra, hogy megláthassuk, mi motivál minket, és másokat, mi az, ami leginkább stresszt okoz, hogyan működünk valójában. Felismerve azt, hogy mi magunk és környezetünk a különböző típusokban eltérő indítékokkal, motivációkkal, magatartásmintákkal rendelkezünk, lehetőséget ad annak belátására, hogy ugyanazt a feladatot mindenki egy kicsit másképpen végzi el. Ez lehetőséget ad a megbocsátásra: magunknak, szüleinknek, testvéreinknek, gyermekeinknek, barátainknak, munkatársainknak. Lassan abbahagyhatjuk életünk szereplőitől azt követelni, hogy mások legyenek, mint amik. Nem követelhetünk almát a körtefától. A hibáztatás, bűntudat elavulttá válik, és el tudjuk engedni.
Mire nem jó?
Önigazolásra és önámításra, mások meg- és elítélésére. Az enneagram, rossz hozzáállás esetén ártalmas is lehet. Az itt leírt mintázatok felismerése és megtanulása igazolássá válhat. „Ilyen vagyok, és kész! Nem tudok tenni ellene!” felkiáltással ellenállhatunk minden változásnak. Másrészt, ha ítélkezésre, a másik ember beskatulyázására használjuk, akkor nem közelebb hoz, hanem eltávolít.
Hogyan használjuk?
Számos különböző lehetőség kínálkozik arra, hogy dolgozzunk ezzel a rendszerrel. Talán a legalapvetőbb kapcsolatok szintje, ugyanis kapcsolataink jellege határozza meg, hogy a pokolban vagy a mennyben érezzük-e magunkat.
A legtöbb ember elégedetlen kapcsolataival. A legtöbb ember azért csalódik a kapcsolataiban, mert almát vár a körtefától. A rendszer segítségével könnyebben megérthetjük környezetünket, harmonikusabban alakíthatjuk kapcsolatainkat. Megérthetjük, mi az, ami leginkább stresszkeltő a számunkra, és megtanulhatjuk jobban, könnyedébben kezelni azt. Megtanulhatjuk, hogy úgy bánjunk környezetünkkel – családunkkal, barátainkkal, munkatársainkkal – ahogy az nekik és nekünk is a lehető legjobban megfelel.
Talán még fontosabb az önfejlesztés, mely önmagunk megértésén és elfogadásán alapul. Ha megbocsátunk magunknak, akkor a megbocsátás azután kiterjeszthető munkatársainkra, barátainkra, sőt, családunk tagjaira is.
Legmélyebb álmaink akkor válnak valóra, amikor képesek vagyunk kiteljesíteni önmagunkat és magunkhoz ölelni az életet. Hogy végre megtudjuk, mit tapasztalunk, gondolunk, mit érzünk valójában. Jelen kell lennünk a pillanatban, elfogulatlanul, értékelés és ítélkezés nélkül.
„Az élet szép, Tenéked magyarázzam?” "
Forrás: http://reiki.timba.biz/mire-jo-az-enneagram/


Értékelés, az enneagram 9 típusának részletes leírása:
http://reiki.timba.biz/enneagram/

További értelmezési, elemzési lehetőséget és személyiség fejlesztési útmutatót ad az egyes típusokat összekötő vonalak leírása:

http://reiki.timba.biz/dinamika-integracio-dezintegracio/  


Saját eredményeim röviden:
5 típus része a személyiségemnek (1,2,5,6,9), de "Valószínűleg a lojális típusba tartozol, a vizsgálódó színezettel." Azaz a 6-os típusba (Hős) tartozom 5-ös színezettel (A Misztikus Filozófus).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése