2011. szeptember 15., csütörtök

Amsterdam - az ezer arcú város




Pár napos út munka ügyben. IBC (nemzetközi kiállítás, www.ibc.org). Évente. Már 7. éve. Nem szívesen, nagyon nem szívesen. De muszáj. Ezért megpróbáltam jól érezni magam. Ha végre megtanulnék angolul az nyilván sokat segítene (hihetetlen, hogy még ennyi év után sem tudok, most már elég égő).
Nem kifejezetten szeretem ezt a várost. Egészen más, mint Hollandia többi része (ami viszont nagyon tetszett). Mintha nem is egy ország részei lennének. Hollandok szinte nem is laknak itt, csak mindenféle fajta más nemzetiségű ember. Szóval nem vagyok oda ezért a városért, ennek megvan az oka, sok emlék fűz ide, sajnos rosszak is (meg egyébként is fura nekem ez a fene nagy szabadosság). A kellemetlen emlékekről igazából nem a város tehet, csakis én... szóval megpróbálom bemutatni a várost objektíven, a saját emlékeim befolyásolta értékítélet nélkül.

Amsterdam arcai:

- üzleti központ arc
Minden évben üzletemberek tízezrei (http://www.ibc.org/page.cfm/link=257) érkeznek az IBC-re.
A város megtelik öltönyös urakkal, elegáns hölgyekkel. Akiknek idejük és pénzük engedi a munkán túl kicsit turistáskodnak is, de legalábbis esténként sétálgatnak (ha marad még energiájuk). Ennek az üzleti kiruccanásnak része a szórakozás is. Amsterdam parti szervezői számos, jobbnál jobb partikat szerveznek. Minden évben valami újdonsággal rukkolnak elő a kreatív színészekből álló parti szervizek. 
A kiállító cégek közül a jól menőbbek pénzt nem sajnálva alkotják meg a minél nagyobb, minél magasabbra törő, minél látványosabb standokat, ügyfeleiknek cégük logójával ellátott ajándékokat, valamint ételt, italt adnak, szervezett partikra hívják meg őket. A határ a csillagos ég. Miközben rengeteg pénz elmegy ezekre a dolgokra, a cég érdekeit képviselő úriemberek és hölgyek fáradtságot nem ismerve tárgyalnak a leendő új és a régi ügyfelekkel. A sokszor igen stresszes, nagy téteken álló tárgyalások során születnek, vagy hiúsulnak meg új üzleti kapcsolatok. Azonban nem csak erőfitogtató-megkaparintó üzleti kapcsolatok alakulnak itt az emberek között, hanem kellemes barátságok is kedves régi ismerősökkel (magyarokkal és külföldiekkel egyaránt), akik bejárták a világot, de legalábbis sok embert ismernek, sok tapasztalattal rendelkeznek és már ott tartanak, hogy újra tudják értékelni az emberi értékeket (de lehet mindig is tudták, nem tudom). Ezek a baráti találkozások (főleg a kiállítóknak) örömteli fellélegzés, amelyben "megpihenhetnek" az üzletfelek a nagy lélegzetvételű, sok energiát és erőt kívánó tárgyalások között. Azért inkább a "tegyük ki a nagy mellkasunkat és veregessük meg néha, meg jópofizzunk ezerrel" is van szép számmal. Ez pedig nem túl pihentető sem annak aki kapja, sem annak, aki adja.

- a kultúrális arc
Amsterdam (és Hollandia) nagy hangsúlyt fektet a kulturális életre. Komoly és modern (pl. minimál techno) zenei koncertek, festők, gyémántkészítők, kézművesek, divattervezők, színházi élet, film, tánc, comedy, fotográfiai programok, látványos-szórakoztató múzeumok, fesztiválok, építészeti remekművek várják az ide látogatókat.

- történelmi arc 
Múzeumok tömkelege nagy gonddal őrzi és büszkén mutatja be a holland nép történelmét és a holland föld kialakulását egészen onnan, amikor hajdanán az északi tengertől elvettek (szerintem inkább csak kölcsön vettek) egy darabot és termőfölddé alakították. Azért szerintem kicsit para ennyire a tenger szint alatt élni akkor is, ha hatalmas gátak választják el a tengertől. Többször volt már árvizük.

- turista arc
Legalább 40 múzeum és látványosság, tipikus amsterdami (össze-vissza dőlő, felfele terjeszkedő) házak, a holland ételek (éttermek tömkelege), a kanálisok, a szűk sikátorok, a piros lámpás negyed, a coffee shopok, élénk éjszakai élet, márkás exkluzív üzletek, szervezett programok (város és vidék néző), hajókirándulások, ajándék boltok, szex shopok, virágpiac, vidéken tulipánföldek, szélmalmok, halászfalvak, sajtpiacok, fapapucs készítők várják a turistákat. 
A hotelekkel légy óvatos, ha idejössz. A netre felrakott képek és leírások ritkán tükrözik a valóságot. Ha olcsón meg akarod úszni a szállást, akkor könnyen lehet, hogy egy kanálisra néző szoba helyett egy egyméteres kis udvarra néző vagy ablak nélküli szobát kapsz, ami még nem is olyan vészes dolog, és még az sem, ha éjszaka nem tudsz aludni az alattad lévő bárban bulizóktól, vagy ha a fél méter széles, meredek lécsőházban a második emeletre kell felcipelned a bőröndödet, de az már sokkal inkább az, ha nyirkos-penészes szobába kerülsz koszos törölközőkkel és ... Szóval, ha elfogadható (nem luxus) szobát szeretnél, érdemes jó pár hónappal előtte lefoglalni jól megnézve a szállásról szóló leírásokat, véleményeket, képeket és ne a legolcsóbbat válaszd.
A közlekedés drága. Az élelmiszer boltok (bár kifogástalan  az áruik minősége és kínálatuk sem rossz) szintén nagyon drágák. A közlekedési lehetőségek jók és sok minden ki van táblázva, viszont néha kérdezni is kell és kreatívnak lenni, mint bárhol máshol, ha oda akarsz találni valahova.
Az időjárás szeles, kicsit esős, és szeptembertől már inkább hideg.
A virágpiacon vett tulipán hagymák nem mindig azt a színt "tartalmazzák" amit megveszel (már évek óta vadászom a kék színt kevesebb sikerrel), de így is érdemes venni belőlük szerintem. 

- az önállóság arca
Hollandia nagyon büszke arra, hogy önálló ország lett és ezt minden szinten igyekszik kifejezni. Nagyon jó marketingjük van. Az "I amsterdam" kifejezés, nagyon sok ajándéktárgyon és az utcán is sok helyen szerepel. Nagyon szeretik a focit, büszkék a foci csapatukra. A nyelvük az angol, német és francia nyelv keverékéből lett megalkotva. Nem kifejezetten szép nyelv, teljesen német hangzású, viszont vannak nagyon vicces szavaik. Pl. "Kapsalon" (fodrászat), "alleen vandaad geldig" (érvényes csak ma), "bakkerij" (pékség), "te koop" (eladó), "te huur" (kiadó), stb.
Vigyázat, bizonyos német szavak e nyelvben is szerepelnek, de hollandul lehet egészen mást jelentenek, mint németül.

- a tolerancia és a fejlődés arca 
Amsterdam (és Hollandia) a tolerancia jegyében minden másság előtt nyitott. Ez sok dolog megszületésére ad lehetőséget, ettől vált ilyen sok arcúvá ez a város. A lehetőségek megízlelése nemcsak a hollandok, hanem minden más nemzetiségű ember számára adott. Nemcsak az utcákon, de dolgozó helyi lakosként is nagyon sok nemzetiségű embert lehet itt látni. (Több itt dolgozó magyarral találkoztunk már. Pl. egy vetőmag boltban.  Nem borsó vagy más zöldség magot árult a hölgy. Ha idejössz először lehet, hogy csak kukásként kezdheted, de az is 500.000 Ft / hó fizetést ad, igaz a megélhetés drága. Azért biztosan megéri, de nem könnyű.)
A tolerancia életük minden területén jelen van, a politikától az egyes emberek hétköznapi életmódjáig. Az emberek elég lazák itt. A lehetőségek előtti nyitottság a gazdasági, technikai, egészségügyi fejlődést is szolgálja. Pl. megfelelő az utak minősége, egészséges ételeket is esznek. Sokféle gyáruk van. Pl. sörgyár, hajógyár, olajfinomító... stb.
Toleránsak a homoszexuálisokkal szemben is. Sok melegbarát bár és hotel van itt. A transzvesztitákkal is jól megférnek az itt élő emberek.
Ami még érdekesség lehet számunkra, hogy a drog és a szexualitás előtt is igen nyitottak.
Az egyetemi élet élénk, a diákok lazán öltözködnek, lazán veszik az életet.

- a biciklis őrület arca
A Central Station-nél van egy nagy bicikli tároló. Több ezer bicikli van ott. Sokan járnak biciklivel, szerintem többen, mint bármely más eszközzel. Olcsó. A legrozogább bicikli is amíg működőképes teljesen megfelel a célnak bárki számára. Néha kikötik valahova, de ez nem feltétlenül szokás, csak leteszik. Aztán vagy elviszik, vagy nem. Lehet kölcsönözni is. Még nem próbáltam, de nem is akarom. Ezek ott úgy mennek, mint az örültek. Életveszélyes. Ha gyalog vagy, pláne. Ezeknek nem számít sem a piros lámpa, sem a kereszteződés, sem egy közeledő autó... talán a villamostól tartanak egyedül. Azt hiszik mindenütt elsőbbségük van. Csengetnek ezerrel, de nem lassítanak, gyorsan elkacsáznak melletted, mennek keresztbe-kasul. Gyerekeket is visznek néha, a bicikli hátuljához kötött fából készült talicskához hasonló szerkezetben.   
Autóval nehéz a központban közlekedni a sok szűk utcácska és a forgalom miatt. A parkolás nem olcsó, ha találsz helyet egyáltalán. Javasolt valamelyik parkolóházban letenni a kocsit a város szélén és ott hagyni, aztán meg tömeg-közlekedni. Ha a kanális mentén parkolsz, csak óvatosan, nincsenek korlátok és ha belecsúszol a kocsival az nem kellemes. Ha belecsúsznál, maradj a kocsi tetején, mert ha kijössz a vízből a kocsid nélkül, büntit kell fizetned. Ezt mondták nekünk, persze nem tudni, hogy igaz-e, mindenesetre elég furán hangzik.:)

- az agrár gazdálkodás arca
Amsterdam ajándékbolti és élelmiszerbolti kínálata visszatürközi Hollandia agrár jellemzőit.
Vidéken gyönyörű zöld a fű. Bár több nagy város van, leginkább kedves kertvárosi jellegű kisvárosokat, vagy falvakat lehet látni, ha autóval vagy. Sok holland gazdálkodik. Életerős, szépséges szarvasmarhák, kecskék, birkák, lovak legelnek mindenütt. A farmok gyönyörű látványt nyújtanak. Itt a legromosabb tanya is eszméletlen szépségesen néz ki. A tengertől kölcsön vett termékeny föld, és a sok eső nagyon jó lehetőségeket biztosít a növény termesztéshez, állattenyésztéshez, és a biogazdálkodáshoz is.
Az egy évvel korábbi állapothoz képest is ma már rengeteg biobolt és étterem található Amsterdamban. Még az IBC-n is megjelentek ez évben a saláták és nyers gyümölcsök tömegesen. Persze az üzletemberek többségében férfiak, akik nagy része talán még húst eszik hússal, ezért természetesen hús is van nekik mindenhez.   
- a sötétebbik arc
A toleranciának van hátránya is néha. A piros lámpás negyedben turistaként sétálgatva teljesen békésnek tűnik minden. De ha előveszed a fényképezőgépet, akkor már lehet megváltozik ez a helyzet. Tilos fotózni. Na és hát hallottunk már arról is, hogy hány magyar lány és milyen úton-módon került a piros lámpás negyedbe dolgozni.
Az üzletemberek többsége (főleg férfiak, de nők is) elengedhetetlennek érzi, hogy minden évben egyszer, vagy többször végig járja a piros lámpás negyedet. Én már személy szerint unom, szerencsére nem is megyünk el megnézni minden évben. Párszor érdekes volt, most már nem mond semmi újat. Persze, mert férfiak nincsenek az üvegajtók mögött... (Nem mintha igényem lenne rá, de nézelődni nem lenne rossz. Mondjuk abból nem élnének meg azok a férfiak...) Idén
annyi volt az újdonság, hogy több volt a domborodó bugyis nő.
Egyébként mindenféle fajta lány található itt, mindenféle igényre. Fehér, színes bőrű, szőke, barna, vékony, kövér, szende, bőrszerkós... amit akarsz. Ha mégis betévednél egyhez, javasolt, hogy előre állapodj meg miért és mennyit fogsz fizetni, mert amikor lejárt a rövidke kis időt, kiteszik a szűrödet. Egy-két szex shopot érdemes megnézni, érdekes dolgokat lehet bennük látni, amiket itthon nem.
A tolerancia a drogok egy részére is kiterjed. Legutóbb, amikor én Amsterdamban jártam, számos coffee shopban lehetett vásárolni otthonra, vagy helyben is lehetett fogyasztani. Vizipipa, füves cigi, space cake, gomba, extasy... amikből választhatsz legálisan (a többiről nem tudok, de vannak). A kanabiszos teák, kekszek, csokik, nyalókák nem tudom tartalmaznak-e bármit is, de simán előfordulhat. A süti csak "tapasztalt" fogyasztóknak javasolt, mert nem lehet tudni, hogy egyetlen sütibe mennyi hasis kerül bele. Némelyiktől semmit sem érzel, aztán lehet kifogsz egy olyat, amibe nagyon sok került és lehet utána a kórházban kötsz ki (a hatásairól és utóhatásairól már nem is beszélve). Szóval nem vicc, észnél kell lenni. Ha egy kis izgalomra vágysz, talán nem ez a legjobb módja. A mentősöknek, kórházi dolgozóknak már elegük van a hülye, buta külföldiekből, akik felelőtlenül próbálgatják a drogokat és le is szarják az ilyen pácienseket (adnak egy ágyat pár órára és ennyi). Valahol igazuk van.
Azt hiszem a tövényi szabályozás már megváltozott, külföldiek nem fogyaszthatnak drogot... de nem tudom pontosan, akit érdekel ez a kérdés, járjon utána.

A bűnözés, kemény drog és a piros lámpás negyed nem feltétlenül függenek össze, bár szerintem a bűnözők a piros lámpás negyedben munkálkodnak jobban. Azért nem kell félni, vigyázz a táskádra, ennyi. De mindenhol máshol is nagyon kell vigyázz a táskádra, zsebedre az utcán, éttermekben, üzletekben, tömegközlekedési eszközökön (kimondottan "sötét" alakokat is lehet néhol látni, főleg amikor nincs IBC). Mára már megszüntették az utcai bűnözést a piros lámpás negyedben, simán lehet benne sétálgatni (azért én egyedül nem tenném), olyannyira, hogy most már hivatalos éjszakai, gyalogos túrát is indítanak, amiben bemutatják hogyan működik a piros lámpás negyed, hogyan lehet igénybe venni az ottani szolgáltatásokat.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Amsterdam
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hollandia

Central Station

bicikli tároló a Central Station mellett

Central Station és egy két szintes vonat

Amsterdam Schipol repülőtér

Dam square

szintén Dam square




Amsterdam, houseboats



Red light district
ez is

szintúgy


színház a piros lámpás negyedben live sex show-val a színpadon
(szerintem ez már túlzás, nálam ez már üti kifele a biztosítékot rendesen)

Amsterdam, virágpiac

ez is

szintén

Amsterdam, valami kikötőszerűség
innentől jönnek a farmocskás képek











ezt a wikin találtam, egy kép Amsterdamról az 1890-1900-as évekből

George Hendrik Breitner - Oudezijds Achterburgwal, Amsterdam



1 megjegyzés:

  1. Helló, a nevem Julia Simon, csalás áldozata kezében hamis hitelezők. elvesztettem mintegy 25.000 €, mert szükség van egy nagy tőke 80.000 €. Majdnem meghalt, nem volt hova mennie. közöm elpusztult, és a folyamat során elvesztettem a fiamat. Nem bírtam, hogy ez történik újra. 2014 decemberében, találkoztam egy barátom, aki bemutatott egy jó anya, asszony Augusta Ibramhim, hogy végül segített hitelhez a társaság. jó anya azt akarom, hogy használja ezt a lehetőséget, hogy köszönöm, és Isten is áldja meg. én is szeretném használni ezt a lehetőséget, hogy tanácsot honfitársaival, hogy sokan vannak csalók ott, így ha szüksége van egy kölcsön, és szeretnék, hogy biztosítsák a kölcsön gyorsan, csak regisztráljon asszony Augusta Ibramhim e-mailben: augustaibramhim11@gmail.com. akkor is forduljon hozzám e-mail: juliasimon460@gmail.com. ha bármilyen kétség. Kérjük ő az egyetlen, aki megbízható és szavahihető.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés