2012. szeptember 22., szombat

Farkasokkal futó asszonyok 9. - A bennünk lévő asszony

(Előzmény: http://nesszi.blogspot.hu/2012/09/farkasokkal-futo-asszonyok-8-az-adaz.html)


„A bennünk lévő asszony

Sok nő elfárad és boldogtalanná válik, miközben arra vár, hogy társa megértse. Így beszél: „Miért nem tudja, mire gondolok, mit akarok?” Belefásulnak ennek kérdezgetésébe. De létezik hatékony megoldás erre a dilemmára.
Ha egy nő azt akarja, hogy társa mindezt tudja, tárja fel előtte a női kettősség titkát. Beszéljen neki a benne lévő asszonyról, aki vele együtt kettőt jelent. Tanítsa meg társát két olyan csalóka módon egyszerű kérdésre, aminek nyomán a nő láthatóvá, hallhatóvá, megismerhetővé válik.
Az első kérdés ez: „Mit akarsz?” Szinte mindenki felteszi rutinszerűen vagy ezt a kérdést, vagy valami hasonlót. De van egy ennél fontosabb kérdés: „Mire vágyik mélyebb éned?”
Ha valaki figyelmen kívül hagyja egy nő kettős természetét és azt veszi adottnak, amit lát, akkor nagy meglepetésekre számíthat, mert amikor egy nő ősi természete feltámad a mélyből és magabiztossá válik, akkor gyakran olyan dolgok érdeklik, olyan érzései, gondolatai támadnak, amelyek különböznek a korábbiaktól.
Egy kapcsolat megerősítése érdekében a nőnek is ugyanezt a két kérdést kell társához intéznie. Mi nők, megtanuljuk saját természetünk és mások természetének mindkét oldalát kikérdezni. Az így kapott válaszok nyomán nagyon tisztán el tudjuk dönteni, minek van a legnagyobb értéke, s ennek megfelelően reagálunk.
Amikor egy nő saját kettős természetét kérdezi, olyankor keres, vizsgál, olyan hangokra figyel, amelyek a tudaton kívülről jönnek, s ezáltal gyakran meglepő tartalmakat közvetítenek és rendszerint nagyon értékesek.
Ha társa szereti a nőt, ez azt jelenti, hogy zabolátlan természetét is szereti. Ha egy nő olyan társat választ, aki nem tudja vagy nem akarja ezt a másik oldalát szeretni, akkor többnyire valamiképpen erejét veszti, s ebből csak nagy nehézségek árán épül fel.
A férfiaknak tehát, éppúgy, mint a nőknek, meg kell nevezniük kettős természetüket. A legdrágább kedves, a legdrágább szülő, a legdrágább barát, a legdrágább „zabolátlan ember” kíván a leginkább tanulni. Akiknek nem okoz örömet a tanulás, akik nem tudnak új gondolatokba vagy új élményekbe merülni, azok nem tudnak továbblépni a mellől az útjelzőtábla mellől, amely mellett most állnak. Ha létezik akár egyetlen erő is, amely a szenvedés gyökerét táplálja, akkor az a jelen pillanaton túlmutató tanulás visszautasítása.
Tudjuk, hogy a Természeti Férfi földi asszonypárját keresi. Akár félelmetes, akár nem, ez a legmélyebb szeretet azon aktusa, amelynek révén az ember lehetővé teszi, hogy egy másik ember ősi, zabolátlan lelke felkavarja. Egy olyan világban, ahol az emberek rettegnek a „veszteségtől”, túl sok fal áll annak útjában, hogy feloldódjanak egy másik emberi lélek numinózumában.
A zabolátlan asszony igazi társa az, aki lélekben kitartó és szívós, aki odaküldi saját ösztönös természetét a női lélek sátorához, bepillant és megérti azt, amit ott lát és hall. Az a férfi az igazi társ, aki újra és újra megpróbál megérteni, aki nem hagyja magát eltéríteni.
A férfi feladata tehát a nő igazi neveinek megtalálása, s az, hogy ezt a tudást ne arra használja, hogy uralkodjék felette, hanem arra, hogy megértse és felfogja azt a numinózus szubsztanciát, amiből a nő teremtetett, hogy hagyja, hogy mindez átcsapjon felette, csodálatba ejtse, megrázza, sőt megkísértse. És vele maradjon. És elénekelje a nő felett neveit. Ettől ragyognak szemei. Ettől ragyognak a férfi szemei is.
De nem szabad túl hamar nyugalomra térni, mert van a kettősség megnevezésének egy másik aspektusa is, ami félelmetes, de minden szerelmes számára fontos. Míg a nő kettős természetének egyik oldalát Életnek nevezzük, „ikernővére” a Halál névre hallgat. A Halálnak nevezett erő a vadon mágnespatkójának egyik vége. Ha az ember megtanulja a kettősségek nevét, végül éppen a Halál természetének csupasz koponyájába ütközik. Állítólag ezt csak a hősök tudják elviselni. A zabolátlan férfi minden bizonnyal el tudja viselni. A zabolátlan nő kétségkívül el tudja viselni. De ez, az igazat megvallva, teljes mértékben átalakítja őket.”
/Clarissa Pinkola Estés: Farkasokkal futó asszonyok/

A könyvben ezek után a Csontváz Asszony története következik, amit már nem osztok meg itt. Akit érdekel a szerelem Élet/Halál/Élet természetével való szembesülés, javaslom, hogy olvassa el.
Köszönöm, hogy elolvastátok a Manawee történettel kapcsolatos elemzést. Tudom, kicsit sok volt az ezzel kapcsolatos információ, és nagyon sokféleképpen lehet őket értelmezni. Egyikünknek sem olyan egyszerű ez, viszont most legalább egy lépéssel megint előrébb jutottunk önmagunk megismerésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése